Distillaten

Ontdek onze Italiaanse sterke dranken

sterke dranken

Subcategorieën

 • Producenten

  Producenten

 • Grappa

  Grappa is een Italiaanse gedistilleerde alcoholische drank. Oorspronkelijk vervaardigd uit distillatie van de restanten (schillen en pitten) van de druiven na het maken van de wijn. Nu staat bij de meeste stokerijen de kwaliteit van de grappa voorop. De smaak van grappa, is net zoals bij wijn, mede bepaald door de druif en de kwaliteit ervan. Ook het productieproces en het vat (ev. hout) waarin de grappa rijpt en de duurtijd van de rijping belangrijk. Grappa heeft een alcoholpercentage van minimaal 37,5%. De wet geeft enkel een vast minimumgehalte alcohol op, geen maximum. In de praktijk is het percentage tussen de 40% en 60%.

  Grappa is een beschermde productnaam in de Europese Unie. Om de naam grappa te mogen gebruiken moet er voldaan zijn aan de volgende voorwaarden: Geproduceerd in Italië of het Italiaanstalige deel van Zwitserland en gemaakt van druivenpulp en de fermentatie en de distillatie moet gebeuren op de pulp.

 • Likeur

  Likeur, limoncello, amaretto, ...

  Likeur is een type sterke drank, vaak zoet van smaak en ongeveer 22 procent alcohol bevat. Het alcoholpercentage van sommige soorten likeuren kan oplopen tot 71%. Likeuren worden dikwijls gebruikt als digestief bij de koffie en als ingrediënt in gemengde dranken zoals cocktails en longdrinks en gebakjes. 

  Oorspronkelijk waren likeuren gemaakt als geneeskrachtige elixers. Al in de vroege Middeleeuwen lieten monniken 'geneeskrachtige' kruiden op alcohol trekken, zodat de etherische oliën van de gedroogde planten en kruiden erin oplosten. Om de drankjes drinkbaar te maken werd er suiker aan toegevoegd. Naar verluidt is het woord likeur afkomstig van het Italiaanse 'liquefare' wat vloeibaar maken betekent.

 • Aperitieven & Vermout

  Aperitieven & Vermout 

  Vermout is een versterkte wijn, op smaak gebracht met aromatische planten en kruiden. Vermout wordt veel als aperitief en digestief genuttigd. Het alcoholpercentage ligt doorgaans rond de 15% en meer.

Actieve filters